‘Gasprijs blijft komende jaren boven 14 cent per m3′

Marktanalisten.

Volgens een aantal marktanalisten is het zeer aannemelijk dat de gasprijs in de komende jaren geen enorme prijsval gaat laten zien. Hoewel het aanbod van Russisch gas en LNG vanuit Amerika zal zorgen voor extra aanbod, zal een te lage prijs ervoor zorgen dat de gasproductie wordt teruggeschroefd.

‘Gasprijs blijft komende jaren boven 14 cent per m3′

Met een te lage prijs is het vooral voor gasproducenten uit Noorwegen en LNG-producenten uit de VS niet meer interessant om het gas op te pompen en/ of te vervoeren.

Volgens dezelfde marktanalisten ligt een grote prijsstijging overigens ook niet voor de hand in de komende twee tot drie jaar. Het aanbod van gas uit Rusland zal in de komende jaren met ca. 6% groeien om zo hun marktaandeel in Europa te behouden. De concurrentie van LNG uit verschillende delen van de wereld niet verder toe van 10% vandaag tot naar verwachting ca. 20% in 2020. Bij een actuele gasprijs rond 16 cent per m³ is er dus nog wel ruimte voor wat daling.

Olieprijs

De olieprijs is afgelopen week gezakt naar het laagste peil van dit jaar. Daarmee is zo goed als alle winst die sinds eind vorig jaar werd geboekt door de productiedeal van oliekartel OPEC weer verdwenen. De oliemarkt staat onder druk door berichten over de export van de OPEC-landen die minder sterk daalt dan verwacht en door een toenemende productie in de VS. De Amerikaanse olievoorraden bevinden zich bijna op een historisch hoogtepunt en het aantal nieuwe olieplatforms blijft maar stijgen en is in een jaar tijd verdubbeld. Het lijkt bijna zeker dat de OPEC-landen hun afspraken over productiebeperking tijdens de meeting op 25 mei in Wenen zullen verlengen.

Kolenproductie

Nu de binnenlandse kolenproductie in China verder aantrekt en de vraag in de lenteperiode afneemt, liet de kolenprijs in de afgelopen week een daling zien. De daling van de vraag in Europa is niet zo groot als in China, door tegenvallende duurzame productie als gevolg van minder wind en gebrek aan regen, maar de meeste handelaren verwachten wel dat de kolenprijs verder kan gaan dalen.

Hydro-reserves

De hydro-reserves in verschillende Europese landen zijn momenteel suboptimaal. Dat komt doordat er relatief weinig sneeuw is gevallen en de reservoirs vullen zich normaliter met smeltwater. Voorlopig heeft dat nog geen invloed op de elektriciteitsprijzen, maar dit zou in het najaar wel een rol kunnen gaan spelen. Voorlopig lijkt een daling van de termijnprijs voor de levering van elektriciteit voor de hand te liggen, omdat de meeste kostprijsbepalende factoren voor de productie van elektriciteit een daling laten zien.

‘Gasprijs blijft komende jaren boven 14 cent per m3′

‘Gasprijs blijft komende jaren boven 14 cent per m3′
Beeld Jeroen_Setz201719: Wattanders / Jeroen Setz

Jeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.

Bron: Energiebusiness, Wattanders
error: