Minder vraag naar brandstof door coronavirus

Oliehandelaren vrezen fors minder vraag naar brandstof in Azië door coronavirus – olieprijs zakt onder $60.

De olieprijzen zijn maandag flink gezakt uit angst voor het coronavirus. De uitbraak van die ziekte in Azië drukt mogelijk de vraag naar de brandstof. Saudi-Arabië liet weten de situatie scherp in de gaten te houden, maar nog weinig verschil te zien in de vraag naar olie.

De prijs van een vat olie zakte maandagochtend vroeg ruim 3 procent nadat China nieuwe besmettingscijfers had bekendgemaakt. Rond 07.30 uur was een vat Amerikaanse olie nog altijd 2,3 procent minder waard op 52,97 dollar. Brentolie was 2,2 procent goedkoper en kostte 59,37 dollar per vat.

 

Analisten verwachten dat de virusuitbraak de Chinese economie nog wel enige tijd dwars zal zitten. Bedrijven daar zullen voorlopig langer gesloten blijven nu de Chinese overheid de vakantie rondom het Chinees Nieuwjaar heeft verlengd. Wel reageren de olieprijzen overdreven. Handelaren bereiden zich voor op het slechtste geval, denken de marktkenners.

De Saudische olieminister Abdulaziz bin Salman zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Hij vergelijkt de situatie met de uitbraak van het SARS-virus in 2003 toen eenzelfde vorm van “extreem pessimisme” vat kreeg op de markt. Ook toen was er volgens Bin Salman “geen aanzienlijke afname van de wereldwijde vraag naar olie”.

Prijs Brent-olie daalt in januari

Coronavirus in Frankrijk, nog niet in Nederland

In Nederland adviseren deskundigen minister Bruno Bruins van Medische Zorg maandag wat hij moet doen om te voorkomen dat het nieuwe coronavirus uit China ook in Nederland om zich heen grijpt. De bezorgdheid over het virus is gegroeid.

Het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) van gezondheidsinstituut RIVM is vrijdag aan de slag gegaan. Ze kijken hoe besmettelijk en gevaarlijk de ziekteverwekker is en wat daartegen gedaan moet worden. De experts adviseren bijvoorbeeld of artsen al alarm moeten slaan als ze alleen de verdenking koesteren dat iemand het virus onder de leden heeft, maar dat nog niet hebben vastgesteld.

Vrijdag leek het virus nog niet erg besmettelijk, maar inmiddels zijn de Chinese autoriteiten somberder gestemd. Er zijn meer dan tweeduizend mensen besmet en inmiddels zijn 56 patiënten bezweken. Het virus blijkt sneller om zich heen te grijpen dan eerder gedacht en is ook al besmettelijk als de patiënt nog niet merkt dat hij ziek is. Dat maakt het moeilijker verspreiding te voorkomen.

Het virus heeft inmiddels Frankrijk bereikt. De Franse regering haalt komende week Franse burgers terug uit de Chinese stad Wuhan, de haard van het virus. Nederland heeft daartoe nog niet besloten.

Bruins meldde vrijdag dat afgelopen dagen een paar keer is onderzocht of een Nederlander het virus had opgelopen. Het ging steeds om “zeer lage verdenkingen” en bleek telkens loos alarm.

Ook na bijvoorbeeld het uitbreken van de Mexicaanse griep in 2009 kwam een OMT bijeen. Omdat de deskundigen die aanschuiven op persoonlijke titel spreken en niet met bijvoorbeeld hun ziekenhuis of andere werkgever hoeven te overleggen, kunnen ze snel knopen doorhakken.

error: