Noorse miljardair Kjell Inge Røkke.

De Noorse miljardair Kjell Inge Røkke, de grootste aandeelhouder van het Noorse conglomeraat Aker ASA, investeert een klein deel van zijn vermogen van 2,7 miljard dollar in een spiksplinternieuw jacht ontworpen door Espen Oeino, genaamd de REV.

Noorse miljardair bestelt het grootste jacht ter wereld, maar niet alleen voor zijn eigen plezier
Met een lengte van 182 meter wordt de REV die gebruikt gaat worden voor milieuonderzoek het grootste jacht ter wereld. Foto: Rosellinis Four 10

Maar in tegenstelling tot de meeste voor miljardairs gebouwde jachten dient die van Røkke een hoger doel: REV staat voor Research Expedition Vessel (OnderzoeksExpeditieSchip).

Noorse Wereld Natuur Fonds

Hoewel het jacht privébezit wordt, zal het niet alleen worden gebruikt om Røkke en zijn familie mee te nemen op cruises door de Noorse fjorden. Het jacht is ook beschikbaar voor charters en nog belangrijker, het is ontworpen om 60 wetenschappers en 40 bemanningsleden mee te nemen aan boord voor milieuonderzoeksmissies in samenwerking met het Noorse Wereld Natuur Fonds, meldt Yacht World.

“Er ligt misschien geen rationele economische overweging ten grondslag aan de privé-constructie met zo’n schip, maar vanuit het oogpunt van de oceanen gezien is het erg aantrekkelijk. Ik zie ernaar uit samen te werken met wetenschappers, marine-experts, milieu-activisten, positieve, ontwikkelde en oplossingsgerichte mensen uit zowel Noorwegen als het buitenland”, schrijft Kjell Inge Røkke.

REV

“Het schip wordt aangeboden aan wetenschappers en onderzoekers van over de hele wereld. De REV wordt gebouwd volgens de hoogste standaarden om het geschikt te maken voor charters door privépersonen, bedrijven en instituten zodat het onderzoeksgelden opbrengt. En mijn familie en ik zullen het schip ook charteren en gebruiken als plek om te ontspannen en inspiratie op de doen”

Noorse miljardair bestelt het grootste jacht ter wereld, maar niet alleen voor zijn eigen plezier
Foto: Rosellinis Four 10

Met de wetenschappelijke doelen in het achterhoofd is het schip uitgerust met heel wat dingen die je niet zou verwachten op een luxueus jacht: een hijskraan van 35 meter, meerdere werkboten, een auditorium, een conferentiecentrum, een tentoonstellingsruimte, marine-onderzoeksuitrustingen, laboratoria, twee helikopterplatforms en een onderwatervoertuig.

Alsof dit allemaal het jacht nog niet uniek genoeg maakt, zal het als het in 2020 af is nog een aantal records vestigen. Met een lengte van 182 meter zal de REV het grootste jacht ter wereld zijn. En het zal ook het allerzwaarste ter wereld worden.

error: