Scheiden afval op NS-stations gebeurt amper.

De NS wil in 2020 al het afval gescheiden ophalen, maar voorlopig wordt alleen op Rotterdam Centraal het afval gescheiden opgehaald.

Dat schrijft Trouw. Michelle de Lange is bij de NS verantwoordelijk voor de afvalscheiding en baalt dat het nog niet lukt om het afval te scheiden. “We hebben gevraagd om een systeem zodat afval ook gescheiden kan worden opgehaald”, zegt ze in Trouw.

Scheiden afval op NS-stations gebeurt amper
De reiziger wordt gefopt: afval op stations wordt niet gescheiden opgehaald.

Op elf grote stations staan wel afvalbakken waar papier en restafval gescheiden worden. Tijdens het ophalen belandt alles echter in dezelfde grote grijze bak. Daardoor wordt het scheiden van afval later moeilijker. 

De NS heeft in 2015 de ‘Green Deal’ met de overheid getekend. Het is de bedoeling dat in 2020 al het afval gescheiden op wordt gehaald. De gescheiden containers zijn daar een onderdeel van. Het gescheiden ophalen van afval is echter te duur en kost te veel tijd voor de NS. 

Rotterdam Centraal is de uitzondering. Daar wordt eerst het restafval en daarna het papier opgehaald, maar dat kost enorm veel extra tijd, volgens medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen. 

Alle stations zien er anders uit, waardoor het afval ophalen overal aan de situatie moet worden aangepast. Dat kost veel geld, want overal moet worden gezocht naar de juiste manier van ophalen en scheiden. De NS lijkt volgens Trouw niet bereid daar in te willen investeren.

Bron: ANP + Trouw.nl

error: