Olieconcern Total overweegt bod op Eneco.

Ook het Franse olieconcern Total overweegt naar verluidt een overname van Eneco. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Olieconcern Total overweegt bod op Eneco uit te brengen

Onlangs kondigde Shell al aan een bod te willen uitbrengen op het Nederlandse energiebedrijf samen met pensioenuitvoerder PGGM.

Olie- en gasbedrijf Shell en pensioenuitvoerder PGGM willen gezamenlijk een bod doen op energiebedrijf Eneco. De twee willen het groene karakter van Eneco behouden, laten ze in een persverklaring weten.

De gemeenten die eigenaar van Eneco zijn besloten vorig jaar dat ze van hun aandelen af wilden. In december werd besloten dat Eneco via een gecontroleerde veiling in de verkoop gaat.

SHELL

Het verkoopproces gaat komend voorjaar van start. De verkoopwaarde van het Nederlandse energiebedrijf wordt op zo’n 3 miljard euro geschat. Shell denkt dat het energiebedrijf goed bij zijn huidige energiestrategie aansluit. “De activiteiten van Eneco passen goed bij onze New Energies-activiteiten en bij onze ambities om steeds weer nieuwe manieren te vinden om uitstoot te verlagen en meer schonere energie te leveren”, vertelt Maarten Wetselaar, hoofd van de afdeling Nieuwe Energie bij Shell. “Zo vaak komt het niet voor dat in Nederland zich zo’n interessante investeringsmogelijkheid voordoet, dus het is logisch dat we enthousiast zijn over deze mogelijkheid”, stelt Frank Roeters van Lennep, hoofd Investeringen bij PGGM in Het Financieele Dagblad.

In Het Financieele Dagblad zegt Shell te begrijpen dat aandeelhouders en werknemers met argusogen naar de mogelijke aankoop zullen kijken. Een deel van deze mensen wil namelijk dat het energiebedrijf in publieke handen blijft.

Zij zijn bang dat een overname door een grote private partij, gevolgen zou hebben voor het ‘groene karakter’ van Eneco. “Er wordt weleens gezegd: ‘Jullie moeten een groener bedrijf worden’. Nou, hier zijn we”, aldus Wetselaar in Het Financieele Dagblad. “We hopen dat het verwelkomd wordt.”

Eneco

Eneco is een van de drie grootste energiemaatschappijen van Nederland, met ongeveer twee miljoen klanten. In totaal zijn 53 gemeenten aandeelhouder van Eneco. Rotterdam is de grootste, gevolgd door Den Haag en Dordrecht met belangen van respectievelijk 16,55 procent en 9 procent.

Total zou nog met adviseurs aan het kijken zijn of een overname van Eneco interessant is voor de Fransen. In het geruchtencircuit rond Eneco werd Total eerder ook al eens genoemd als mogelijk geïnteresseerde partij.

De tientallen gemeenten die eigenaar zijn van Eneco besloten vorig jaar dat ze van hun aandelen af willen. Later werd bekend dat Eneco via een gecontroleerde veiling in de verkoop gaat. Dat proces gaat komend voorjaar van start. De waarde van Eneco is eerder op 3 à 4 miljard euro geschat.

Bij Eneco en dochterbedrijven als Quby, dat de slimme thermostaat Toon maakt, werken ongeveer 3.500 mensen. Het energiebedrijf is behalve in Nederland ook actief in België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Bron:ANP/NU.nl

error: