Olieprijs stijgt boven 80 dollar per vat

De prijs voor een vat Brentolie, graadmeter voor de olieprijs, is donderdag voor het eerst sinds november 2014 boven de $80 per vat uitgekomen. Het slechten van deze symbolische grens illustreert de opmars van de olieprijs sinds de zomer van vorig jaar: toen kostte een vat Brentolie nog minder dan $45 per vat. In lijn met die olieprijs wordt ook de benzine aan de Nederlandse pomp weer fors duurder: de gemiddelde landelijk adviesprijs voor een liter euro 95 is nu €1,78 volgens consumentenorganisatie United Consumers. Dat was in de zomer van 2017 nog €1,60.

De Amerikaanse olievariant, West Texas Intermediate ofwel WTI, steeg donderdag tot $72,30. De opmars van de olieprijs is toe te schrijven aan een aantal factoren, die vooral te maken hebben met minder (verwacht) aanbod. Vorige week zette de Amerikaanse president Donald Trump een streep door het nucleaire akkoord met Iran. Dat betekent dat het land minder olie kan verkopen.

Ook zijn een aantal grote olieproducerende landen, waaronder Saoedi-Arabië en Rusland, al veel langer bezig met het verminderen van het aanbod door de eigen productie te beperken. Die strategie lijkt nu succes te hebben. De Saoedi’s en de andere olieproducenten hebben lang opgebokst tegen de concurrentie, het aanbod van onafhankelijke Amerikaanse producenten van olie uit schaliegesteente. De Amerikanen zouden de productie kunnen opvoeren, maar ze lijken tegen logistieke grenzen aan te lopen. Zo zijn er niet genoeg pijpleidingen om voldoende olie weg te voeren uit de olierijke gebieden in Texas.

Olieprijs stijgt boven 80 dollar per vat
Olieprijs stijgt boven 80 dollar per vat.

Mexico

Meestal zorgen hogere olieprijzen voor meer productie van oliebedrijven, maar het lijkt erop dat de wereldoliemarkt voorlopig niet op extra olie vanuit Mexico hoeft te rekenen. Een gedeelte van de olieproductie werd daar al in 2013 geprivatiseerd en gegund aan buitenlandse oliemaatschappijen, nadat de oliewinning lange tijd het exclusieve domein van staatsoliebedrijf Pemex was geweest.

Maar deze buitenlandse bedrijven komen nauwelijks aan boren toe door verstikkende regelgeving, meldt persbureau Reuters donderdag. Volgens de directeur van het Canadese oliebedrijf Renaissance Oil kost het in thuisland Canada drie dagen om de vergunningen rond te krijgen, en in Mexico een jaar.

Schaarste

Na jaren van overaanbod is het dus plotseling de (angst voor) schaarste die de oliemarkt domineert. En volgens analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, van oudsher groot in grondstoffen, blijft dat nog wel even zo. In een rapport waar persbureau Bloomberg donderdag over bericht schrijven de analisten dat de Amerikanen op korte termijn de logistieke problemen rond de schalieolie-industrie niet op kunnen lossen.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwde woensdag wel dat de hogere prijzen de vraag onder druk kunnen zetten. Economen bij de grote banken en economische onderzoeksbureaus lijken daar minder bang voor, zij stellen dat de economie wereldwijd nu zo goed draait dat die wel wat duurdere olie kan hebben.

Bij het sluiten van de beurshandel in Europa kostte een vat Brentolie $80,37 en ging een vat (Amerikaanse) WTI voor $71,87 over de toonbank.

Bron: FD

error: