Olieprijzen dalen na opmerkingen Rusland en Saudi-Arabië

De prijs voor een vat olie maakte vrijdag ook al een duikeling. De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) stond maandag omstreeks 11.00 uur 1,6 procent lager op 66,77 dollar. Brentolie ging 1,3 omlaag, tot 75,43 dollar per vat. Door de opmerkingen van Rusland en Saudi-Arabië blijven de olieprijzen dalen.

Olieprijzen dalen verder na opmerkingen Rusland en Saudi-Arabië
Olieprijzen dalen verder na opmerkingen Rusland en Saudi-Arabië (foto ANP)

Aanhoudende signalen dat Saudi-Arabië en Rusland hun olieproductie weer willen opvoeren, zetten de olieprijzen maandag 28 mei 2018 lager.

Oliekartel OPEC en andere olieproducenten als Rusland beperken sinds begin vorig jaar de productie van ruwe olie om de prijzen te stuwen. Die beslissing leidde in combinatie met de crisis in Venezuela en dreigende sancties voor Iran onlangs tot de hoogste prijzen in ruim drie jaar.

Lagere prijzen

Nu het overschot aan olievoorraden is weggewerkt, willen OPEC-lid Saudi-Arabië en Rusland de productie in de tweede helft van het jaar weer opschroeven. Naar verluidt zinspelen ze op een productieverhoging van 1 miljoen vaten per dag. Een aantal andere OPEC-landen en bondgenoten ziet overigens niets in de voorstellen om grotere hoeveelheden olie op te pompen. Zo zou een prijsdaling nadelig kunnen uitpakken voor Iran en Venezuela. Omdat zij die lagere prijzen moeilijker kunnen compenseren met een verhoogde export. De OPEC komt in juni in Wenen bijeen om een besluit te nemen over de productiebeperking.

Bron: ANP

 

error: