40.000 ‘slimme’ gasmeters waarschijnlijk onveilig

Onveilige slimme gasmeters

Mogelijk zijn tienduizenden zogenoemde slimme gasmeters onveilig. Dat hebben emeritus hoogleraar veiligheid Ben Ale van de TU Delft en onafhankelijk technisch onderzoeker Peter Coppes gezegd tegen het consumentenprogramma Kassa. Deze onveilige slimme gasmeters moeten zo snel mogelijk moeten worden vervangen.

Onveilige slimme gasmeters
40.000 ‘slimme’ gasmeters waarschijnlijk onveilig

In Nederland zijn er zo’n 40.000 geplaatst. Volgens Ale hebben deze meters een te kort aangesneden schroefdraad, waardoor gas kan lekken. Als de koppeling te strak wordt aangedraaid wordt het risico op lekken groter. De koppeling zou zelfs kunnen afbreken als er bijvoorbeeld een stofzuiger tegenaan valt.

Netbeheerder Stedin heeft inmiddels al zijn bijna 15.000 gasmeters met de productiefout vervangen. Zes andere netbeheerders zagen volgens Kassa daar nog geen reden toe.

Veiligheidsrisico’s

Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van gas- en elektriciteitsnetbeheerders, stelt in een verklaring aan Kassa alsnog alle meters met een te korte schroefdraad te willen vervangen. Reden hiervoor is dat het niet zeker is dat de betreffende meters de normale levensduur van minimaal twintig jaar mee kunnen gaan. Op korte termijn zouden er volgens de organisatie geen veiligheidsrisico’s zijn. Deskundigen Ale en Coppes denken daar dus anders over.

De uitzending van Kassa is vanavond om 19.05 uur te zien op NPO1.

 

error: