OPEC zet koers productiebeperking voort.

Op 30 november vergaderden de OPEC landen in Wenen. Zoals verwacht wordt de productiebeperking verlengd tot eind 2018. Benieuwd wat dit voor effect heeft op de energieprijzen? 

Op 30 november vergaderden de OPEC landen in Wenen. Ook Rusland, een belangrijk olieproducerend land en geen lid van de OPEC, was aanwezig. Zoals verwacht wordt de productiebeperking verlengd tot eind 2018. De oliemarkt anticipeerde de afgelopen maanden al op deze verlenging waardoor de olieprijs opliep. Door deze stijging zitten ook de termijnprijzen voor gas in de lift.

De koude temperaturen zorgden verder voor flink stijgende prijzen voor zowel elektriciteit als gas op de termijnmarkt én op de spotmarkt.

In Australië is Tesla ’s werelds grootste lithium batterij in gebruik genomen. De batterij heeft een vermogen van 100MW en kan 30.000 huishoudens een uur lang voorzien van elektriciteit. De kosten voor energieopslag van grootschalige batterijen dalen snel, waardoor het opslaan van elektriciteit steeds aantrekkelijker wordt. Naar verwachting zal de opslag van elektriciteit een belangrijke rol gaan spelen bij het in balans houden van het net. Dit wordt steeds belangrijker wanneer duurzame opwek conventionele opwek langzaam zal gaan vervangen.

Opec

error: