Opstarten twee kernreactoren uitgesteld

De herstart van twee van de vier reactoren van de kerncentrale in het Belgische Doel is uitgesteld. In plaats van oktober wordt het december, meldt exploitant Engie Electrabel.

De reactoren zijn in onderhoud omdat ze langer in gebruik blijven dan oorspronkelijk gepland. Bij een inspectie van reactor 1 bleek dat er iets moest gebeuren aan het reservekoelwatersysteem. Uit voorzorg wordt nu ook het systeem van reactor 2 aangepakt.

Opstarten twee kernreactoren in Belgische Doel uitgesteld

Doel 1 wordt volgens de nieuwe plannen op 10 december weer in gebruik gesteld en Doel 2 op 31 december. Reactor 3 kreeg onlangs toestemming om na langdurig onderhoud weer op te starten na problemen met het beton. Nummer 4 ligt tot medio december stil om te onderzoeken of daar ook betonproblemen zijn.

Buurlanden zijn bezorgd over de veiligheid van de centrale nabij Antwerpen. Dat geldt ook voor de andere Belgische kerncentrale in Tihange, niet ver van Luik.

Kerncentrale Doel

De kerncentrale van Doel (KCD) is gelegen in de haven van Antwerpen, aan de linker Schelde-oever nabij het dorpje Doel. Op de site bevinden zich 4 kernreactoren van het type PWR (drukwaterreactor) met een totaal vermogen van 2 905 MW. Ze werden in gebruik genomen in de periode 1975-1985. De centrale vertegenwoordigt ongeveer 15% van de totale elektriciteitsproductiecapaciteit in België.

KCD

KCD is een Belgisch kerncentralepark met vier kerncentrales. De kerncentrale is gelegen in de haven van Antwerpen, langs de linkeroever van de Schelde, nabij het dorpje Doel deelgemeente van Beveren in de provincie Oost-Vlaanderen. De centrale is eigendom van het energiebedrijf Engie Electrabel, dat op zich eigendom is van de multinational Engie. EDF Luminus heeft een aandeel van 10% in de twee jongste centrales. Deze bedrijven zijn tevens eigenaar van het enige andere Belgische kerncentralepark in Tihange.

Met negen miljoen inwoners in een straal van 75 kilometer ligt de kerncentrale in het dichtstbevolkte gebied in Europa. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken definieert een noodplanzone van 20 km rond de centrale waarin ruim 903.000 Belgische inwoners in 35 gemeenten vallen.

Geschiedenis

Deze entrales werden gebouwd door het publiek energiebedrijf Ebes dat in 1990 opging in Electrabel. Het ontwerp werd uitbesteed aan het Belgische ingenieursbureau Tractebel. Doel 1 en Doel 2 zijn in gebruik genomen in 1975. Samen vormen ze de tweelingcentrale Doel 12. Doel 3 werd in bedrijf gesteld in 1982 en Doel 4 in 1985. Doel 1, 2 en 4 werden geleverd door het consortium ACECOWEN (ACEC-Cockerill-Westinghouse). Doel 3 werd geleverd door FRAMACEC (Framatome-ACEC-Cockerill). De grondwerken van Doel 5, ook bekend als eenheid N8 (achtste centrale in België), een centrale van 1400MW, werden in 1988 stopgezet. De participatie in de Franse zustercentrale in Chooz werd echter wel verdergezet. De Franse industrie werd schadeloos gesteld voor de reeds bestelde componenten.

error: