Pinautomaten | Minder geldautomaten in Nederland, maar niet op de Wallen
Studenten Tycho Kilsdonk en Bente Brunia deden onderzoek naar de ATM's van Euronet. Ze telden er alleen in het centrum van Amsterdam al 75.Foto: Tycho Kilsdonk en Bente Brunia

Euronet Worldwide

Geen wonder dat de geel-blauwgekleurde ATM’s in beide ingangen van de Adam’s Tobacco & Giftshop in de Sint Annenstraat, ingeklemd tussen smartshops, sekswinkels en prostitutieramen, zo goed worden bezocht. Zodra Gayle (50) uit Mississippi €300 heeft gepind — ‘I’m with my teenage daughter, so I’m spending a lot of money’ — trekt de volgende toerist zijn portemonnee.

Eigenaar van de pinautomaten in de Sint Annenstraat is Euronet Worldwide, een Amerikaans bedrijf dat stilletjes de ene na de andere pinautomaat in Nederland plaatst. Vaak in Amsterdamse toeristenwinkels, verdekt opgesteld tussen de koelkastmagneten en houten tulpen, soms in een gevel of in een andere stad. Voor een plekje in de zaak betaalt het bedrijf maandelijks €500 tot €1000 commissie, afhankelijk van de automaatlocatie in de stad én winkel: hoe dichter een machine bij de ramen staat, hoe meer winkeliers krijgen.

Hoeveel geldautomaten Euronet inmiddels in Nederland heeft wil het bedrijf ondanks herhaaldelijke verzoeken niet vertellen, maar volgens Mourad Ben Abdallah (31), eigenaar van Adam’s Tobacco & Giftshop en twee andere souvenirshops met automaten in het Wallengebied, is het met een agressieve opmars bezig. ‘Ze vragen heel veel ondernemers om een plek in de winkel en geven geld voor het aandragen van andere retailers. In Amsterdam staan volgens mij zeker 150 automaten.’ Van deze hoofdstedelijke automaten is bovendien het overgrote deel het afgelopen jaar geplaatst, blijkt uit recent onderzoek van twee studenten (zie foto).

error: