Wat bepaalt de prijs van elektriciteit?

Wat bepaalt de prijs van elektriciteit?

Welke factoren bepalen de prijs van elektriciteit?

Elektriciteit kan nog niet efficiënt worden opgeslagen. Dat betekent dat vraag en aanbod altijd in balans moeten zijn en de prijs van elektriciteit direct afhankelijk is van de vraag naar en het aanbod van elektriciteit. Welke factoren bepalen hoeveel u als gebruiker betaalt?

prijs van elektriciteitDe prijs van elektriciteit bestaat uit een vast deel en een variabel deel. Het vaste deel is het grootst: tweederde van de kosten op uw factuur zijn energiebelastingen. Het variabele deel is het interessantst, omdat dit de fluctuaties in de prijs bepaalt. En daar hebt u weer invloed op. Dit deel van de elektriciteitsprijs bestaat uit de volgende drie componenten:

1. Marktprijs

Vraag en aanbod bepalen de prijs van elektriciteit. In Nederland komt de marktprijs tot stand op verschillende markten. OTC, APX en ICE Endex zijn de bekendste dag- en termijnmarkten.

2. Profielkosten

Afhankelijk van uw verbruiksprofiel berekent uw energieleverancier een profielopslag. Deze is hoger als u voornamelijk in de piekuren energie gebruikt en lager als uw verbruik voornamelijk in de daluren plaatsvindt.

De energiemarkt is altijd in beweging

Omdat we begrijpen dat u niet constant tijd heeft om de laatste prijsontwikkelingen van energie bij te houden, houden we u graag op de hoogte via onze marktupdates op onze site.

Advies over uw zakelijke energie?

We geven graag antwoord op al uw vragen. Neem contact met mij op.

Form couldn't be found for id 23

3. Onbalans- en servicekosten

Energieleveranciers kopen elektriciteit in op basis van het verwachte verbruik van al hun klanten bij elkaar. Maar hoe nauwkeurig die schatting ook is, vaak komt hij niet overeen met het werkelijke totaalverbruik.

Door zogenoemde onbalanskosten in rekening te brengen, stimuleert TenneT (beheerder van het landelijke hoogspanningsnet) gebruikers om het verwachte verbruik zo goed mogelijk in te schatten. Onbalanskosten zijn variabel en gemiddeld hoger dan de reguliere elektriciteitsprijzen.

Afnemers kunnen ervoor kiezen om het risico van onbalanskosten af te kopen. Een groot deel van de bedrijven doet dat. Op de factuur komt dit terug als ‘kosten voor het dragen van het onbalansrisico’.

Opbouw zakelijke energiekosten

Wij begrijpen dat energie voor veel bedrijven een belangrijke kostenpost is. In deze video ziet u hoe energiekosten zijn opgebouwd. De energieprijs bestaat uit meer dan alleen de marktprijs. Als u weet wat de verschillende kostenposten zijn, zoals onbalanskosten, kunt u makkelijker besparen.

 

Bron: Nuon

error: