Rookruimtes in horecagelegenheden.

Dat maakte Robèr Willemsen, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), gisteren 1 oktober 2018 bekend tijdens de bestuurdersdag in Arnhem. Deze nieuwe datum ivm rookruimtes zal worden opgenomen in het Preventieakkoord dat later deze week officieel naar buiten komt. 

Rookruimtes | ''Rookruimtes mogen blijven tot 2022''

Half februari oordeelde het hof dat alle rookruimtes in horecagelegenheden moesten sluiten, nadat Clean Air Nederland een zaak had aangespannen. De rechter oordeelde dat deze ruimtes geen uitzondering meer vormen op het rookverbod dat sinds 2008 geldt.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Blokhuis ging in cassatie tegen de uitspraak. Dit om de horeca langer de tijd te geven om zich voor te bereiden op de sluiting. Mocht de beleidsman niet in cassatie zijn gegaan, moesten deze ruimtes per direct dicht.

Willemsen laat weten zeer tevreden te zijn met de uitkomst. “We hebben de laatste maanden keihard gewerkt om de rookruimtes langer open te houden. Dat hebben we nu weten te rekken tot medio 2022 en daar zijn wij heel erg blij mee.”

Absurd

De voorzitter vindt het absurd dat in eerste instantie de ruimtes in de horeca eerder moesten sluiten dan de rookruimtes in openbare gebouwen. Zowel de Eerste als de Tweede kamer hebben nog een rookruimte. “Dat kan natuurlijk niet. Nog steeds rookt 25 procent van de bevolking. Ik geloof er wél in dat die groep steeds kleiner wordt en uiteindelijk zullen we naar een rookvrije horeca gaan, maar twee jaar is te kort om de ondernemer de mogelijkheid te geven om dit op te lossen. Het scheelt hem of haar gewoon een hoop geld.”

error: