Wijntrends: fruitige rosé en fris wit worden zomerfavorieten

Rosé en frisse witte wijn

Nu het weer beter wordt en we de terrassen op gaan, wordt er volgens wijnkenners weer meer rosé en witte wijn gedronken. 

Wijntrends: fruitige rosé en fris wit worden zomerfavorieten

“Het rosétijdperk is weer aangebroken. De fris- en fruitigheid van deze wijn past goed bij het weer”, zegt wijnimporteur Martijn Brander van Wijnexpert.nl.  

Volgens Brander wordt in de Provence de beste rosé gemaakt. “De rosé uit dit gebied is zalmkleurig, dus licht van kleur, maar toch zeer verfijnd van smaak. Een rosé die geurt en kleurt en lang blijft hangen.”

Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, waarbij de schilweking maar kort duurt zodat de kleur van de wijn licht wordt. Daardoor is deze wijn volgens Brander vaak wat waterig van smaak, maar de rosé uit de Provence is “kruidig, complex en heeft een lange afdronk”.

De zalmroze wijnen zijn volgens Brander ook populair omdat ze er aantrekkelijk uitzien. “Ze zijn fijner om naar te kijken. Deze rosé oogt gezellig en fris, je krijgt er dorst van.”

Stuivend

Ook de witte wijnen zijn in opkomst, vertelt Brander. “Hoe meer intensiteit en hoe zwaarder, hoe beter de wijn in het verleden werd ontvangen. Als je voorheen vooral witte wijn dronk werd je niet beschouwd als een serieuze wijndrinker, maar ook de wijnsnobs hebben deze trend nu geaccepteerd. De wijn van nu is steeds meer elegant, fris en lichtvoetig.”

Wijnjournalist Gert Crum ziet ook een opmars wat betreft witte wijn. “Geen strakdroge wijnen, maar wel droger dan we in het verleden dronken”, zegt hij. “Wijnen met een hout- of vanilletoast verdwijnen meer op de achtergrond en maken plaats voor frisse, levendige en fruitige druiven.” 

Chardonnay en Sauvignon Blanc blijven populair, maar ook andere variëteiten komen, volgens Crum, nu steeds vaker om de hoek kijken. Zo wordt Chenin Blanc steeds bekender en daardoor populairder dankzij Zuid-Afrika.

Spaanse variëteiten als albariño en godello zijn vooralsnog slechts bij een klein publiek bekend als de variëteiten van respectievelijk Rías Baixas en Valdeorras, maar Crum is ervan overtuigd dat steeds meer liefhebbers ervoor gaan vallen. Albariño en godello groeien in het noordwesten van Spanje. Door het zeeklimaat ter plekke rijpen de druiven langzaam en dat zorgt voor grotere aromatische expressie, een fijne fruitsmaak.

Een andere nieuwkomer op de wijnmarkt is Engeland, zegt Brander. “De krijtgronden hier en het veranderde klimaat hebben gezorgd voor een heel goed wijnjaar. Er worden vooral goede sparkling wijnen gemaakt. Die worden door wijnkenners soms zelfs beter beoordeeld dan sommige champagnes.” 

Ook uit Azië komen steeds betere wijnen. “Zowel witte als rode wijnen. Het niveau is goed. Er is nu nog geen sprake van een trend, maar ik voorspel dat we de komende jaren vaker wijn gaan drinken uit landen als India, Israël en Libanon. Meerdere wijnen hebben al prestigieuze prijzen gewonnen.”  

Bodybuilderwijn

Niet alleen witte wijnen ziet men liever fris, dat geldt ook voor rood. “Er is een toenemende voorkeur voor een fruitige en verfrissende rode wijn, bijvoorbeeld van druiven zoals Pinot Noir en Zweigelt”, zegt Brander.

“Steeds meer mensen hebben genoeg van krachtige, gespierde bodybuilderwijnen. Ze hebben, na jarenlang powerconstructies te hebben gedronken, nu meer behoefte aan een wijn die minder robuust is”, stelt Crum. “De rode wijn van nu is bovenal speels, fris en bomvol fruit en wordt het liefst ook wat koeler geserveerd en gedronken, op een temperatuur van rond de 15 graden.” Dat kun je doen door de wijn in de koelkast te zetten en een half uur voor het drinken eruit te halen. 

Ook boetiekwijnen, wijn die op kleinere schaal worden geproduceerd door boeren, zijn in trek volgens Brander. “Het draait meer om genieten en luxe.” Dat heeft ook een uitwerking op het design. “Wijnetiketten zijn meer uitgesproken. Een wijn moet niet alleen goed proeven, maar er ook goed uitzien en opvallen in het schap. Voorheen werden wijnen met aan opvallend etiket niet serieus genomen, maar de consument waardeert het nu.”

Verder drinkt men ook graag natuur- en biologische wijnen. “Daar zien we een toename in”, zegt Crum. “Deze wijnen zijn afkomstig van biologisch dan wel biodynamisch werkende wijnbouwers die geen kunstmest en pesticiden gebruiken. We stappen af van de chemische wijnbouw en gaan voort naar natuurlijke wijnbouw.” Maar, zegt de wijnjournalist: “Alles wat groen is, is niet per se ook goed. Niet alle biologische wijnen zijn ook lekker, al gaat de kwaliteit ervan dankzij goed management van de wijngaarden wel snel vooruit.”

In Amsterdam vindt dit weekend het Wine Festival plaats in de Westergasfabriek.

error: