Russisch gas goedkoper voor Nederland dan Amerikaans gas

Alexander Shulgin, de Russische ambassadeur in Nederland, schrijft dinsdag in een open brief in De Telegraaf dat Nederland zelf moet bepalen wat beter voor het land is; het goedkope Russische of het dure Amerikaans gas.

De ambassadeur reageert daarmee op een open brief van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, afgelopen december.

Russische ambassadeur: Russisch gas goedkoper voor Nederland

Daarin riep hij Nederland op om niet mee te werken aan het Russische gasproject Nord Stream 2. Dat is een nieuwe pijpleiding die door de Oostzee moet lopen om delen van Europa van Russisch gas te voorzien. Hoekstra denkt dat Rusland de pijpleiding kan gaan gebruiken om politieke macht uit te oefenen op Europese landen.

 

Shulgin schrijft dat de VS “in een misplaatste messiasrol de anderen de les proberen te lezen”. Volgens hem hebben de Amerikanen een enorm belang bij “het promoten van eigen energiebronnen op de Europese markt en het lasteren van concurrenten”.

Steeds meer geïmporteerd gas

In het stuk somt hij voordelen van Russisch gas op, zoals dat het goedkoper zou zijn. Ook zou Nord Stream 2 een “puur commercieel project” zijn en niet “in tegenstelling staan met de Europese wetgeving”.

Door de afbouw van de gaswinning uit eigen land moet Nederland steeds meer gas importeren uit het buitenland. Zo importeerde Nederland in 2010 24 miljoen kubieke meter gas. In 2017 steeg de import naar 49 miljoen kubieke meter.

Sinds 2017 importeert Nederland meer gas dan er wordt gewonnen. Het komende decennium wordt de gaswinning in Groningen helemaal stopgezet en vanaf 2023 daalt de gaswinning al fors.

Bron: ANP/NU.nl

error: