Scherpe wereldwijde recessie.

Scherpe wereldwijde recessie. “Onze onderzoekers verwachten een korte, scherpe wereldwijde recessie met meteen daarna een fors herstel”, aldus Walter Toemen, Directeur Risk Underwriting van Euler Hermes Nederland. Het aantal faillissementen gaat wereldwijd met 14 procent stijgen, verwacht Euler Hermes. De grootste kredietverzekeraar ter wereld in een donderdag gepubliceerde prognose.

wereldwijde recessie

De onderzoekers gaan nog wel uit van een groei van de wereldeconomie van 0,8 procent. Voor de VS wordt een groei van 0,5 procent voorspeld. En in de eurozone krimpt de economie naar verwachting met 1,8 procent.

“Door de inhaalvraag in de rest van het jaar zal een groot deel van de business die op dit moment verloren gaat, weer worden goedgemaakt. De recessie laten we eind dit jaar weer achter ons.”

Maar sommige bedrijven zullen ook in dit scenario kopje onder gaan. “Vooral voor bedrijven met weinig liquiditeit zal het moeilijk zijn de huidige periode te overbruggen”, aldus Toemen.

Het Centraal Planbureau (CPB) publiceerde donderdag vier scenario’s voor de Nederlandse economie. In het gunstigste scenario, waarin het publieke leven drie maanden wordt stilgelegd, krimpt de economie met 1,2 procent. In het ergste geval, wanneer de samenleving een jaar stilligt, krimpt de economie bijna 8 procent.

Centraal Planbureau

De scenario’s schetsen  in vier scenario’s de economische impact van het coronavirus in 2020 en 2021. En hanteren verschillende uitgangspunten voor de duur van de contactbeperkingen en de diepte van de economische doorwerking. In alle scenario’s resulteert een recessie. Het bbp krimpt in 2020 met 1,2% tot 7,7%. In het lichtste scenario veert de economie al in het derde kwartaal van 2020 weer op. In het zwaarste scenario ontstaan er ook problemen in de financiële sector. En verslechtert het buitenlandbeeld verder. In dat scenario zal er ook in 2021 een krimp van het bbp van 2,7% optreden. In drie van de vier scenario’s is de neergang dieper dan in de crisis van 2008/2009.

error: