Aandacht van slachthuizen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vindt dat slachthuizen meer aandacht moeten besteden aan het voorkomen van verontreiniging van vlees tijdens het slachtproces. De NVWA heeft deze oproep al eerder gedaan, maar het blijkt dat de situatie nog niet echt is verbeterd, aldus de NVWA naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws.
Slachthuizen | NVWA wil meer aandacht van slachthuizen voor verontreiniging van vlees

Tussen april 2017 en juni van dit jaar heeft de NVWA 49 boetes opgelegd vanwege mest op vlees bij de slachterijen, waar runderen, paarden, varkens, schapen en geiten worden geslacht. Dat is ongeveer een verdubbeling in vergelijking met de jaren daarvoor. Toen werden er in een periode van ruim twee jaar tijd 39 boetes aan slachthuizen opgelegd.

Volgens de NVWA geven de boetes geen reden om te twijfelen aan de veiligheid van Nederlands vlees. “Verontreiniging van karkassen (poep op vlees) is wel een bekend voedselveiligheidsrisico. Daarom heeft de NVWA eerder ook al aangegeven dat vooral grote slachterijen hier meer aandacht aan moeten besteden.”

Meer poep op vlees in slachthuizen, maar NVWA noemt vlees veilig

In slachthuizen is vorig jaar vaker poep aangetroffen op vlees dan het jaar ervoor. Dat meldt RTL Nieuws op basis van gegevens van de NVWA (voedsel- en warenautoriteit). Mest komt op het vlees terecht als de darmen niet op de goede wijze worden weggesneden.

De NVWA deelde tussen april vorig jaar en deze maand 49 boetes uit aan roodvleesslachthuizen. Daar worden runderen, paarden, varkens, schapen en geiten geslacht. In de ruim twee jaar daarvoor werden 39 boetes uitgedeeld.

Volgens de NVWA is er geen reden om te twijfelen aan de veiligheid van Nederlands vlees en leven slachthuizen de regels over het algemeen goed na. Omdat poep op vlees een bekend voedselveiligheidsrisico is, heeft de inspectie er bij slachthuizen op aangedrongen daar meer aandacht aan te besteden. De inspecteurs letten er ook intensiever op.

De branchevereniging voor de slachtindustrie COV noemt bij RTL de stijging van het aantal boetes “een punt van zorg”. Een woordvoerder wijst erop dat er jaarlijks 17 miljoen correcte slachtingen zijn.

Bron: ANP + NOS

error: