SODM start onderzoek naar foutieve gasmeter

SODM 

Toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) is een onderzoek begonnen naar de foutieve gasmeters van Landis+Gyr. Aanleiding was een uitzending van het tv-programma Kassa. De meters zullen versneld worden vervangen, zegt Netbeheer Nederland.

Het gaat om 40.000 slimme gasmeters die in de periode juni tot augustus 2016 zijn opgehangen. Het merendeel, zo’n 15.000, hangt in het netgebied van Stedin, en ook Liander en Stedin hebben er enkele duizenden geplaatst. De gasmeters hebben een te korte schroefdraad en zijn daarom onveilig, zo zeiden twee experts eind oktober in het tv-programma Kassa.

‘Gewoon veilig’SODM , Staatstoezicht op de Mijnen start onderzoek naar foutieve gasmeter

Netbeheer Nederland weerspreekt op basis van eigen onderzoek en onderzoek van externe partijen zoals Kiwa dat de meters onveilige situaties op kunnen leveren. “De uitslag van de onderzoeken naar deze gasmeters wijzen uit dat ze gewoon veilig zijn. De te korte schroefdraad is alleen niet volgens de specificaties”, schrijft de belangenvereniging verschillende malen in een op consumenten gerichte FAQ op de eigen site.

Het feit dat de schroefdraad niet voldoet aan gestelde eisen is overigens wel reden om de gasmeters te vervangen: “Alle meters moeten immers gewoon voldoen aan de specificaties die ervoor zorgen dat deze tijdens hun volle levensduur correct en veilig functioneren.”

Normen en statistieken

Kassa heeft sinds die eerste uitzending een tegenonderzoek laten uitvoeren door onderzoekers voormalig gasinspecteur Piet Maas en ontwerper van gasinstallaties Peter Coppes. Zij betwisten de uitkomst van het Kiwa-rapport en de andere onderzoeken. In hun rapport stellen Maas en Coppes dat directe vervanging “zeer urgent” is. Ook trekken zij de kwaliteit van de onderzoeken in opdracht van Netbeheer Nederland in twijfel. “Dat Kiwa ook nog eens onzorgvuldig onderzoek heeft gedaan maakt het alleen maar erger, voor zover het nog erger kon.”

Toezichthouder SODM buigt zich nu ook over de kwestie, die door Netbeheer Nederland wordt getypeerd als een meningsverschil over “normen en statistieken”. Nederlanders moeten erop kunnen vertrouwen dat netbeheerders voor veilige meters en veilige situaties zorgen, stelt SODM. Wanneer dat onderzoek zal zijn afgerond, kon SODM deze dinsdag niet zeggen.

Onrust

Inmiddels zijn zo’n 15.000 meters vervangen. De overige 25.000 volgen voor 31 maart 2018, zegt Netbeheer Nederland. Dat is sneller dan de oorspronkelijk streefdatum van eind 2018, want de netbeheerders willen zo snel mogelijk de onrust bij consumenten weg nemen. “Wij staan voor veiligheid”, zegt woordvoerder Jenny Huttinga van Netbeheer Nederland. “De gasmeter is veilig. Maar ook als mensen zich onveilig voelen, moeten wij daar iets mee doen.”

error: