prijsontwikkeling energie tarieven week 27

Sterke euro beperkt stijging elektriciteitsprijs.

Na een wekenlange daling, steeg de Brentolieprijs deze week voor het eerst sinds de verlenging van het OPEC-akkoord op 25 mei. Dit kwam met name door de toenemende vraag naar olie in de Verenigde Staten in combinatie met de sterke euro. De stijgende Brentolieprijs zorgde voor licht oplopende gasprijzen op de termijnmarkt, nadat deze vorige week het laagste punt in 2017 tot nu toe bereikten.

03 juli t/m 09 Juli 2017: Week 27

 

De stijgende kolenprijs zorgde ervoor dat ook de termijnprijzen voor elektriciteit afgelopen week stegen. Maar omdat kolen in dollars worden verhandeld, en de euro momenteel een sterke positie heeft ten opzichte van de dollar, bleef de stijging beperkt.

Op de dagmarkt is de gasprijs nog altijd stabiel en steeg de prijs voor elektriciteit. Dit kwam door een combinatie van relatief weinig opwek van duurzame energie en verminderde elektriciteitsproductie door Franse kerncentrales.

Ook de prijs voor emissierechten nam afgelopen week toe, omdat er momenteel meer elektriciteit wordt opgewekt met kolen. In Brussel wordt op dit moment onderhandeld over hervormingen van het emissiehandelssysteem ETS na 2020. Maar omdat het overaanbod van emissierechten de komende jaren blijft, zal de prijs voor emissierechten geen significante stijging doormaken. Hierdoor blijft het effect op de energieprijzen beperkt.

Lees hier verder over energie

error: