Stijgende gasprijzen door verminderd aanbod uit Noorwegen.

Door de plotselinge stijging van de gas- en CO₂-prijzen is er veel beweging op de energiemarkt.

Gasprijzen stijgen door verminderd aanbod uit Noorwegen.     gas en olieplatform

Er was de afgelopen week veel beweging op de energiemarkt. Vooral opvallend was de stijging van de CO2-prijzen halverwege de week. Dit was met name het gevolg van de uitkomst van een stemming in het Britse Lagerhuis over Brexit. Uittreding zonder deal met de EU is voor de Britten geen optie. Hierdoor bleef de verwachte prijsdaling van de emissierechten, als gevolg van een no-deal Brexit, uit en stegen de termijnprijzen voor elektriciteit en gas.

Afgelopen vrijdag was er onverwacht minder toevoer van Noors gas. Dit zorgde voor onrust op de markt, waardoor de gasprijzen op de spot- en termijnmarkt behoorlijk toenamen. De gasprijs voor 2020 steeg met 4,5% en de gasprijs voor mei 2019 zelfs met ruim 12%. Tegen de verwachting in is de markt na het weekend niet of nauwelijks gecorrigeerd en zijn de prijzen op hetzelfde niveau als vrijdag.

De toevoer van gas vanuit Noorwegen is op dit moment weer op niveau en daarnaast zal er de komende tijd ook meer dan voldoende LNG Europa binnenkomen. Hierdoor zouden de prijzen weer iets kunnen dalen.

error: