Dreigend stroomtekort in België.

Het Belgische Planbureau waarschuwt dat er dit jaar gedurende 20 uur een stroomtekort in België zal zijn, terwijl dat wettelijk maar drie uur mag zijn. Dat schrijft de Vlaamse zakenkrant de Tijd.

Dreigend stroomtekort in België
Dreigend stroomtekort in België

De tekorten worden veroorzaakt door onderhoudswerkzaamheden aan verschillende kernreactoren tegelijkertijd. Volgens de Tijd ziet het er naar uit dat deze winter maar één kernreactor van de zeven zal draaien.

‘Stroomtekort dreigt in november’

In de maand november zal België alleen een beroep kunnen doen op de kerncentrale Doel 3. Dat is nog niet eerder gebeurd sinds de bouw van de verschillende reactoren.

De kernreactor Tihange 3 zal langer stilliggen dan verwacht. Begin juli werd betondegradatie opgemerkt in de kerncentrale van Tihange 3. Ook waren er afwijkingen in het staal van het gewapend beton, waardoor verder onderzoek nodig was. Die herstellingen duren langer dan oorspronkelijk was voorzien. 
Ook in andere kerncentrales is er betonschade. Bij Doel 4 en Tihange 2 zijn er ook betonproblemen in de plafonds van de veiligheidsbunker naast de kernreactor, waardoor ook die stilliggen.

Energieverbruik

Mogelijk zullen gezinnen hun energieverbruik moeten aanpassen en ook bedrijven zouden de vraag kunnen krijgen hun energieverbruik tijdelijk te verminderen.

Het Federaal Planbureau waarschuwt dat er daardoor in november een tekort aan stroom dreigt. En niet alleen als het erg koud wordt in die maand.

‘November vorig jaar was geen extreme natte of koude maand. Het verbruik bedroeg toen 13 gigawatt. Als we zien dat er in november dit jaar heel wat meer kernreactoren niet in bedrijf zullen zijn, gaat het water ons echt aan de lippen staan om dat te gaan dekken’. Het is mogelijk maar dan moeten we echt wel wat bezuinigen op ons elektricteitsverbruik, zeker in de avonduren’, aldus Danielle Devogelaer van het Planbureau.

Tekorten

Dreigende tekorten hebben zich de afgelopen jaren vaker voorgedaan in België, maar konden worden opgevangen door meer import van stroom uit Frankrijk of Nederland.

Electrabel gaat ervan uit dat tegen het einde van het jaar weer vijf reactoren draaien. Maar het is het controleagentschap FANC dat daar finaal over beslist.
De federale regering verwachtte nochtans dat er deze winter geen tekort aan stroom zou zijn. Voor het eerst sinds 2014 is daarom geen strategische stroomreserve aangelegd om de winter door te komen.
Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open VLD) meent dat het dreigende stroomtekort ‘bewijst dat de kerncentrales geen bevoorradingszekerheid bieden en we nog meer moeten investeren in hernieuwbare energie’. ‘Gascentrales die snel in- en uitgeschakeld kunnen worden, moeten er dringend komen’, zegt hij op Twitter.
error: