Tata Steel Europe

De koelers van de sinterfabriek van Tata Steel Europe stoten 1,5 tot 2 keer meer stof uit dan vergund, meldt provincie Noord-Holland donderdag 5 december 2019. De provincie start een onderzoek om te kijken “hoe dit heeft kunnen gebeuren”.

IJzerertskoelers Tata Steel Europe stoten twee keer meer stof uit dan toegestaan

De provincie heeft daarnaast de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gevraagd om ook de uitstoot en vergunningen van de pelletfabriek en beide hoogovens van het concern onder de loep te nemen.

Adnan Tekin, gedeputeerde Leefbaarheid en Gezondheid van de provincie Noord-Holland, zegt in een persbericht van de provincie de situatie te betreuren. “Veel inwoners van de IJmond maken zich grote zorgen over het effect van stof op hun gezondheid. Het minste dat ze van ons mogen verwachten is dat we goed in kaart hebben waar het om gaat.”

Sinter is bewerkt ijzererts dat onder hoge temperatuur wordt gemaakt. In de luchtstroom die bij het proces vrijkomt zitten naast stof ook zware metalen. De sinterkoelers zijn verantwoordelijk voor 0,5 procent van de totale concentratie van stof in de omgeving.

Tata heeft de gemeente toegezegd een extra filter te installeren, om zo de uitstoot te verminderen.

Tata Steel Europe is een internationaal concern dat staal produceert. Het heeft belangrijke productielocaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België, Frankrijk en Noorwegen. Het hoofdkantoor staat in Londen. Bij het oncern werken 21.000 mensen[1] in meer dan 40 landen. Ongeveer 10.000 hiervan in Nederland, waarvan 9.000 in IJmuiden. In het gebroken boekjaar dat liep tot juni 2017 realiseerde het een jaaromzet van 7,4 miljard euro en leverde in datzelfde jaar 9,8 miljoen ton staal.[1]

Tata Steel Europe maakt onderdeel uit van de Tata Steel Group. In 2016 stond dit oncern op de tiende plaats van de wereldranglijst van staalproducenten met een jaarproductie van 24,5 miljoen ton.[2]

error: