Olieprijs omhoog door Iran-uitspraken van Trump

De olieprijzen zijn maandag met 2 procent gestegen na de harde uitspraken van Amerikaanse president Donald Trump over de Iraanse regering.
 

Door zorgen over oplopende spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten steeg de waarde van benchmark Brent, het referentiepunt voor de prijs van aardolie, met 1,43 naar 74,50 dollar (bijna 64 euro). Ook de Amerikaanse benchmark CLc1 steeg met 75 cent naar 69 dollar per olievat.

“Het potentiële aanbod loopt risico, waardoor deze opwaartse trend ontstaat”, verklaart analist Tamas Varga van PVM Oil Associates aan Reuters.

De prijsstijging wordt volgens het persbureau verergerd door een aanstaande staking van veertig medewerkers op olie- en gasplatformen in de Noordzee.

Trump | Olieprijs omhoog door Iran-uitspraken van Trump
Olieprijs omhoog door Iran-uitspraken van Trump

Dreigementen

“Bedreig nooit meer de VS of er volgen consequenties die slechts weinigen in de geschiedenis eerder hebben meegemaakt”, plaatste Trump op Twitter, in reactieop een toespraak van Iraanse president Hassan Rouhani.

Rouhani dreigde afgelopen zaterdag dat een strijd met Iran kan uitlopen op “de moeder aller oorlogen”. Volgens Iran zou de VS spijt krijgen als het land langer “met de staart van de leeuw” speelt.

De president dreigde eveneens dat Iran de toevoer van olie kan stoppen als de VS handelsblokkades invoert. Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, onderschreef die bewering.

Bron: Nu.nl

error: