‘Verbouw kolencentrales om op biomassa te stoken’

Biomassa

In plaats van de kolencentrales sluiten moeten ze omgebouwd worden om ze op biomassa te stoken. Op die manier wordt meer CO2 bespaard, stelt Taco Douma, directeur van de Duitse energiereus RWE. 

'Verbouw kolencentrales om op biomassa te stoken'
‘Verbouw kolencentrales om op biomassa te stoken’ Foto:ANP

”De kolen moeten eruit, niet de centrales. Die staan er nou eenmaal, dus kunnen we ze beter recyclen”, zegt Douma in het AD.

Douma wil voor 2030 de twee kolencentrales in Geertruidenberg en in de Eemshaven voor 100 procent op biomassa stoken. ”Ook de CO2 die daaruit vrijkomt, kunnen we afvangen. Op termijn hebben we die koolstof namelijk hard nodig als grondstof voor bioplastics en andere producten die nu nog van fossiele aardolie en gas worden gemaakt.”

Op die manier kunnen vier keer zoveel broeikasgassen worden bespaard dan door de centrales te sluiten, aldus de RWE-directeur. ”Niet zozeer het opslaan, maar hergebruiken van CO2 is in de toekomst onontkoombaar”.

RWE ontvangt komende acht jaar bijna 1 miljard euro subsidie om biomassa bij te gaan stoken in zijn centrales in Geertruidenberg en Eemshaven.   Ook wil de overheid de subsidies op het bijstoken van biomassa inperken.

Minister Wiebes wil laatste kolencentrales sluiten door verbod

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, heeft aan de Tweede Kamer gemeld dat een verbod op het gebruik van kolen voor productie van elektriciteit het beste middel is om de laatste kolencentrales te sluiten.

Hij benadrukt dat zo’n stap nogal ingrijpend is voor de eigenaren van de kolencentrales. Hij vindt een zorgvuldige voorbereiding van het besluit dan ook van het grootste belang. Begin 2018 komt hij met een verdere uitwerking.

Het kabinet wil dat de centrales uiterlijk in 2030 dicht zijn. Zo moet de uitstoot van het milieuvervuilende CO2 worden teruggedrongen.

Greenpeace is blij met de boodschap van Wiebes. “Een dergelijke sluitingswet geeft alle partijen duidelijkheid, maar veel hangt af van de sluitingsdatum”, aldus Willem Wiskerke van Greenpeace. “Sluiting pas in 2030 zorgt voor onnodig vele miljoenen tonnen extra CO2 in de lucht, terwijl het klimaat al razendsnel verandert.

Volgens Wiskerke is een snelle sluiting van kolencentrales goed nieuws voor het klimaat, maar ook voor de gezondheid van alle Nederlanders”.

error: