Verdienen op zonnepanelen?

Denk je eraan om zonnepanelen op je dak te laten installeren? Dan ben je niet de enige. Volgens Dutch New Energy Research worden er in 2019 bijna 7 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Twee zonnepanelenbezitters van het eerste uur vertellen binnen hoeveel jaar zij hun zonnepanelen terugverdienen.

Verdienen op zonnepanelen?

Gerard Schotsman is een voorloper op het gebied van zonnepanelen. Zijn eerste vier zonnepanelen kocht hij in 2003 voor 400 euro. Een jaar of vijf geleden kocht Schotsman er nog eens negen zonnepanelen bij voor 3.600 euro. Deze nieuwe zonnepanelen hebben een beduidend hoger rendement.

Reinout Willemen, ook fan van zonne-energie, begon in 2013 aan zonnepanelen. Bij hem in Bavel liggen er tien zonnepanelen voor 5.000 euro op zijn platte dak.

Zonnepanelen terugverdiend

Schotsman heeft zijn eerste investering uit 2003 er al lang uit. Zijn tweede serie zonnepanelen verwacht hij over twee jaar terugverdiend te hebben.

Willemen ligt op schema met het terugverdienen van zijn investering. “Ik zou met tien jaar uit de kosten zijn en ben nu halverwege.” In 2023 heeft hij zijn investering er helemaal uit en is alles wat de zonnepanelen opleveren winst. Want als je je investering in de panelen eenmaal hebt terugverdiend is elke zelf opgewekte kWh direct geld in je portemonnee.

Zo werkt terugverdienen

Terugverdienen werkt zo: je energierekening wordt lager doordat je deels (zoals Willemen) of helemaal (zoals Schotsman) zelf in je stroom voorziet. Dus er wordt minder of niets in rekening gebracht voor je stroomverbruik.

De opgewekte zonne-energie die je niet gebruikt lever je terug aan het net. Deze regeling van de overheid heet salderen. Jouw eigen stroomopwek wordt aan het eind van het jaar weggestreept tegen de energie die je in dat jaar hebt verbruikt. Kortom: voor je teruggeleverde stroom ontvang je dezelfde prijs als die je ervoor zou betalen. Dat wordt verrekend met je jaarverbruik op je jaarrekening. Goed nieuws: recent heeft de overheid deze salderingsregeling voor zonnepanelen verlengd tot 2023.

Doe de Zoncheck

Ben je benieuwd of zonnepanelen iets voor jou zijn? Doe dan de snelle Zoncheck. Dan zie direct of je dak geschikt is en welke investering en opbrengsten (in euro’s en kWh) je kunt verwachten.

error: