Lampen en verlichtingsarmaturen recycling.

In 2016 leverden Nederlanders 3.887 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen in voor recycling. Dat is een stijging van ruim 8 procent ten opzichte van een kalenderjaar eerder.

Nederlanders leveren flink meer verlichting in voor recycling, o.a. verlichtingsarmaturen
(foto: Wecycle)

.Belangrijkste oorzaak voor deze stijging zijn de investeringen die LightRec heeft gedaan in de uitbreiding van haar inzamelnetwerk en in voorlichting binnen de bouw- en sloopsector. De stichting, in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van verlichting, is verheugd met deze flinke stijging en legt tegelijkertijd de lat hoog voor de komende jaren.

Wecycle

LightRec heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de uitbreiding van haar inzamelnetwerk. In vrijwel elke supermarkt of doe-het-zelfzaak is nu een Wecycle-inzamelbak te vinden. Hierdoor wisten in 2016 flink meer Nederlanders wisten hun weg naar de inzamelpunten te vinden. In totaal zamelde LightRec via haar uitvoeringsorganisatie Wecycle 1,8 miljoen kilo lampen in, ruim 3 procent meer dan vorig jaar. Dit gewicht is op te splitsen in 1,3 miljoen kilo aan tl-buizen, 0,3 miljoen kilo aan spaarlampen en 0,2 miljoen kilo aan overige energiezuinige lampen, zoals ledlampen. Naast lampen zamelde Wecycle 2,1 miljoen kilo aan armaturen in, zeker 11 procent meer dan vorig jaar.

Toch zijn de stijgende inzamelcijfers volgens LightRec niet alleen reden om te juichen. De verkoopcijfers, waar tegen de inzameling wordt afgezet, zijn nog niet bekend. Gied van Hoorn, manager van LightRec, legt uit: ‘Ons streven is om in 2019 65 procent van de verlichting in te zamelen die op de markt wordt gezet. Als de verkopen van verlichting stijgen, betekent dit echter ook dat we relatief meer lampen en armaturen moeten inzamelen. Het is uiteraard fantastisch dat meer Nederlanders verlichting inleveren voor recycling. Maar dit volume moet nog verder omhoog, willen we de inzameldoelstellingen op Europees niveau kunnen behalen. We roepen consumenten en professionals dan ook op om alle oude lampen en armaturen op de juiste plekken in te leveren.’

Daar komt nog bij dat consumenten vanaf augustus 2018 niet alleen lampen, maar ook armaturen moeten inleveren. ‘Een extra uitdaging, want veel van deze lampen belanden nog bij het grof vuil of op zolder’, aldus van Hoorn. LightRec gaat het inlevergedrag naar lampen en armaturen door consumenten daarom dit jaar nog verder onderzoeken en stimuleren.

Bron: ledmagazine
error: