Virgin Atlantic te koop.

Richard Branson, gedeeld eigenaar van luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic, heeft het bedrijf te koop gezet nadat een aanvraag voor 570 miljoen euro financiële ondersteuning door de Britse regering werd afgewezen.

Virgin Atlantic te koop

  • Richard Branson heeft de luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic te koop gezet. Nadat een aanvraag voor financiële ondersteuning werd afgewezen.
  • Er zouden al ongeveer 50 potentiële investeerders hebben geïnformeerd naar overnamevoorwaarden.
  • Voor eind mei wil Branson de deal rond hebben.

Door de coronacrisis is Virgin Atlantic volgens de Britse krant The Telegraph in zwaar weer terechtgekomen. Branson had zijn bedrijf tot eind mei de tijd gegeven om de zaak financieel recht te trekken. Zonder overheidssteun denkt Branson dat dat niet gaat lukken.

Er zouden ongeveer 50 potentiële investeerders hebben geïnformeerd naar de overnamevoorwaarden. Volgens de krant zitten daar “een handvol serieuze partijen” tussen. Branson wil de deal voor eind mei rond hebben.

Virgin Atlantic Airways

Virgin Atlantic Airways, meestal Virgin Atlantic genoemd, is een van de luchtvaartmaatschappijen van Richard Branson’s Virgin Group. Dat langeafstandsvluchten uitvoert tussen Londen en Noord-Amerika, de Caraïben, Afrika, Azië en Australië. De basis is Londen Heathrow (LHR).  Met een hub op Londen Gatwick (LGW) en Manchester Airport (MAN).
 

Virgin Atlantic Airways is opgericht in 1982 als British Atlantic Airways. Na overname door de Virgin Group van Richard Branson in 1984 werd de naam gewijzigd in Virgin Atlantic Airways. In november 2012 maakten de luchtvaartmaatschappijen Air France-KLM en Delta Airlines belangstelling te hebben voor een belang van 100% in het verlieslijdende Virgin Atlantic.

Medio december 2012 werd bekend dat het Amerikaanse Delta Airlines het belang van 49% in Virgin Atlantic overneemt van Singapore Airlines. Delta betaalt hiervoor € 277 miljoen. Dat is minder dan de helft van wat Singapore Airlines in 1999 op tafel legde. Door de overname krijgt Delta toegang tot de landingsrechten van Virgin op Londen Heathrow. En beide partijen zetten een samenwerkingsverband op voor trans-Atlantische vluchten. Richard Branson gaf aan dat hij zijn belang van 51% wil behouden en dat de merknaam Virgin blijft bestaan.

Boekjaar 2011/2012

Het luchtvaartbedrijf lijdt onder de sterk stijgende brandstofkosten. In het gebroken boekjaar 2011/2012 dat per 29 februari 2012 werd afgesloten, rapporteerde de luchtvaartmaatschappij een omzet van £ 2,7 miljard. En een verlies voor belastingen van £ 80 miljoen. In dat jaar werden iets meer dan 5 miljoen passagiers vervoerd.

Eind juli 2017 werd bekend dat Air France-KLM een aandelenbelang gaat nemen van 31% in Virgin Atlantic. De overnamesom bedraagt circa 250 miljoen euro. In 2015 realiseerde Virgin Atlantic een omzet van € 3,1 miljard met een vloot van 39 toestellen.

Vanwege de coronacrisis vroeg Virgin Atlantic 570 miljoen euro aan financiële hulp aan de Britse regering. Maar deze aanvraag werd afgewezen. Als gevolg hiervan zette oprichter Richard Branson op 26 april 2020 de 51% aandelen van de Virgin Group in de luchtvaartmaatschappij te koop.

error: