Voor meer belastingen uitstel.

Ondernemers en zzp’ers die getroffen zijn door de coronacrisis kunnen voor meer belastingen uitstel van betaling krijgen. Ook worden de aanvragen hiervoor versoepeld. En kan er voor langer dan drie maanden uitstel worden aangevraagd.

  • Ondernemers en zzp’ers hadden al uitstel van betaling gekregen voor de vier belangrijkste belastingen. Daar komen nu zeven andere belastingen bij.
  • Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën wil daarmee de “liquiditeitspositie van ondernemers verder ondersteunen” in de coronacrisis.
  • Ondernemers kunnen digitaal uitstel aanvragen. Dat wordt automatisch voor drie maanden verleend.

Voor meer belastingen uitstel.

“Naar aanleiding van signalen van ondernemers en hun fiscaal dienstverleners heb ik gekeken hoe ik het tijdelijke uitstelbeleid verder kan verduidelijken en versoepelen”, schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Bedrijven konden al voor vier belastingen uitstel krijgen (inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting/btw). Daar komen er nu nog zeven bij: de kansspelbelasting, assurantiebelasting, verhuurdersheffing, milieubelastingen, accijns, verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland. Het uitstel geldt in elk geval tot 19 juni.

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën

Volgens Vijlbrief kan niet voor elke soort belasting uitstel worden verleend: “Enkele belastingen blijven uitgezonderd van de uitstelregeling. Omdat er andere (vergelijkbare) gunstige regelingen gelden, om redenen van uitvoerbaarheid. Of omdat uitstel voor deze belastingen te weinig bijdraagt aan het doel van de tijdelijke regeling: de liquiditeitspositie van ondernemers op korte termijn versterken.”

Voor de energiebelasting is het bijvoorbeeld anders geregeld. Energieleveranciers zullen tot en met juni geen energiebelasting, opslag duurzame energie of btw hierover in rekening brengen. Het gaat om bedrijven die maandelijks een factuur ontvangen. De regeling moet bijvoorbeeld de sierteelt helpen.

Ondersteuning liquiditeitspositie

Door de coronacrisis worden veel ondernemers geconfronteerd met een acuut tekort aan financiële middelen. De nieuwe maatregelen helpen bedrijven op dit vla. Aldus de staatssecretaris. “Deze uitbreidingen kunnen de liquiditeitspositie van ondernemers verder ondersteunen.”

Eerder had Financiën gemeld dat de gevolgen van het noodpakket voor de belasting- en premie-inkomsten zouden liggen tussen de 35 en 45 miljard euro. Nu meer belastingen voor uitstel van betaling in aanmerking komen, zal “men naar verwachting meer aan de bovenkant van deze bandbreedte uitkomen”, schrijft Vijlbrief.

Ondernemers kunnen via een onlineformulier op de website van de Belastingdienst uitstel aanvragen. Eén verzoek volstaat volgens de staatssecretaris voor automatisch uitstel van drie maanden van alle genoemde belastingen. Ook van nog openstaande schulden.

Voor langer dan drie maanden uitstel zijn aanvullende gegevens nodig zoals een verklaring van een derde-deskundige.

error: