Wat is het verschil tussen grootverbruik en kleinverbruik

Grootverbruik en kleinverbruik

Als u aan het eind van het jaar de jaarafrekening ziet, dan kan het wel eens voelen alsof u een grootverbruiker bent van energie. Toch ziet de energiemaatschappij u niet zo. Wat is het verschil tussen grootverbruik en kleinverbruik? We beantwoorden deze en andere vragen voor u.

Wat is een kleinverbruiker?

Een kleinverbruiker of kleingebruiker van energie is iedereen die op kleine schaal energie afneemt. Alle energie die wordt verbruikt door u, uw gezin of u met uw partner valt onder kleinverbruik. Kleinverbruikers worden meestal ingedeeld onder de particulieren.

Wat is een grootverbruiker?

Een grootverbruiker van energie heeft heel veel energie nodig om draaiende te blijven. Grote fabrieken, ziekenhuizen, kantoren en dergelijke vallen onder grootverbruik. Zij verbruiken de meeste energie voor computers, verlichting, de catering, speciale apparatuur en nog veel meer. Eigenlijk kunnen we zeggen dat alle grootverbruikers bedrijven zijn en vallen onder grootzakelijk energieverbruik bij de energieleveranciers.

Kan een bedrijf ook een kleinverbruiker zijn?

Ja, dat kan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen grootzakelijk en kleinzakelijk verbruik. Grote bedrijven vallen onder grootzakelijk verbruik, maar wanneer u zzp’er of MKB’er bent, dan wordt u door uw energiemaatschappij ook ingedeeld onder de kleinverbruikers. U valt dan in de categorie kleinzakelijk energieverbruik.

Wat is het verschil tussen grootverbruik en kleinverbruik? Wat is het verschil tussen grootverbruik en kleinverbruik?

Het verschil tussen kleinverbruikers en grootverbruikers wordt afgelezen aan de capaciteit van de energieaansluiting. Ook is er een verschil in hoe de kosten in rekening worden gebracht. Kleinverbruikers krijgen hun maandelijkse voorschotfactuur van de energieleverancier, en op het einde van het jaar volgt de eindafrekening. Grootverbruikers krijgen echter een maandelijkse factuur van hun werkelijke energieverbruik. Dit wordt niet door de energieleverancier, maar wel door de netbeheerder zelf geregeld.

Hebben grootverbruikers een ander energiecontract dan kleinverbruikers?

De contracten voor het verbruik van energie voor de zakelijke markt zijn altijd anders dan die voor particulieren. Zo komen er bij grootzakelijk verbruik vaak andere heffingen kijken en is de btw niet in de prijs inbegrepen. Ook gelden er andere energietarieven. Dat geldt uiteraard ook voor kleinverbruikers op de zakelijke markt. Bij particuliere kleinverbruikers ziet het contract er anders uit en is de btw bij de prijs opgeteld. Ook de regels waaraan zakelijke grote en kleine klanten zich moeten voldoen en de energiemaatschappijen zijn anders dan die voor de particuliere markt.

Krijg ik andere stroom als kleinverbruiker dan een grootverbruiker?

Nee, de energie is hetzelfde. Maar omdat een grootverbruiker meer van het energienet vereist, is deze aangesloten op een netwerk met een hoger vermogen, om zo overbelasting te voorkomen. Kleinverbruikers worden aangesloten op een netwerk met een lagere spanning (of vermogen), omdat de kans op overbelasting van het netwerk veel kleiner is.

error: