Welke aardverschuiving wacht de energiemarkt?

De stijgende belasting op energie en de prijs aan de pomp voelen we in de portemonnee. Maar achter de schermen voltrekt zich een veel grotere verandering, die juist volop kansen biedt voor beleggers.

Stel je voor dat je bij het pompstation straks nog maar 10 euro afrekent voor een volle tank in plaats van 100 euro. Of dat je daarmee ruim 3.000 kilometer vooruit kunt in plaats van 700. Zover komt het voorlopig niet, maar deze voorbeelden zijn kenmerkend voor de omslag in de energiesector. De prijs van een zonnepaneel prijs van een zonnepaneel ligt bijvoorbeeld bijna 90 procent lager dan in 20101.

Welke aardverschuiving wacht de energiemarkt?

In landen met veel zonuren liggen de productiekosten van zonne-energie zelfs al lager dan voor kolen of aardgas. Het is een kwestie van jaren voordat dit ook in Nederland het geval is2. Het is dan ook geen wonder dat er steeds meer zonneparken bijkomen. Het tempo waarin dat gebeurt, ligt een stuk hoger dan iedereen had gedacht. In 2008 voorspelde brancheorganisatie IEA dat er over tien jaar wereldwijd 66 Gigawatt (Gw) aan zonnecel-capaciteit zou zijn. De werkelijke capaciteit lag vorig jaar op 456 Gw: bijna zeven keer hoger.

Beleggen in de energietransitie

Het marktaandeel van zonne-energie komt wereldwijd uit op ongeveer 0,1 procent. Voor alle duurzame energiebronnen samen is dat percentage 25 procent3. Dat is voornamelijk te danken aan de grote bijdrage van waterkrachtcentrales en bio-energie, waarbij organisch materiaal zoals hout of groente- en fruitafval wordt omgezet in elektriciteit, warmte of gas. Zonne-energie speelt dus nog nauwelijks een rol, maar dat gaat veranderen.

Inmiddels nemen wind- en zonne-energie het grootste deel van de groei in het duurzame segment voor hun rekening. In 2050 wordt naar schatting bijna de helft van alle energie opgewekt via windmolens en zonnepanelen4. Behalve een verschuiving in de energiemix, tekent zich ook een grote verandering af in het verbruik. De nieuwe generatie producten is een stuk efficiënter dan hun voorgangers. Een led-lamp gebruikt bijvoorbeeld maar een zesde van de energie van een gloeilamp.

De snelle groei van duurzame energie en slimme oplossingen brengen een enorme verandering op gang. Die omschakeling wordt ook wel de energietransitie genoemd. Er ontstaan allerlei mogelijkheden voor bedrijven om daar met innovatieve diensten en nieuwe technieken op in te spelen. Benieuwd hoe je daar als belegger van kunt profiteren? Ontdek hoe de specialisten van de grootste vermogensbeheerder ter wereld te werk gaan5.

1 Bloomberg, 2018
2 BayWa r.e., 2018
3 Renewables – International Energy Association, 2018
4 Bloomberg New Energy Finance, 2018
5
Per 31 december 2018 beheerde BlackRock namens beleggers over de hele wereld effecten met een totale waarde van ca. USD 5.980 miljard.

error: