Zet de opmars van de dollar door?

De dollar rukt op ten opzichte van de euro. Een euro was een maand geleden nog bijna $1,24 waard, maar deze week werd de $1,18 al geslecht. Zal de opmars van de Amerikaanse munt doorzetten?

Zet de opmars van de dollar door?

Georgette Boele, valuta-analist bij ABN Amro

Georgette Boele beursexpert 2018 FD foto Abn Amro
Georgette Boele beursexpert 2018 FD foto Abn Amro

‘Op de korte termijn zien we de dollar nog wel iets oplopen, maar we zien dit niet als het begin van een nieuwe opwaartse trend. Er is eerder sprake van herstel van de dollar na een periode waarin de euro heel sterk was. Voor de komende periode verwachten we dat de munt tussen het huidige niveau van ongeveer $1,18 en $1,15 zal bewegen.

De afgelopen tijd hebben we het vooral gehad over de kracht van de euro: de posities in die munt waren enorm groot. Die worden afgebouwd nu de Europese economie zijn momentum een beetje kwijt lijkt te zijn. Maar die tegenvallende cijfers zijn volgens ons tijdelijk, en tegelijk blijft de onzekerheid rond president Trump groot. Hij is onvoorspelbaar. Nu stelt hij zich wat meer opbouwend op, maar er komt wel weer een fase dat zijn toon negatiever zal zijn. Dat zal de dollar onder druk zetten.

Verder denken we dat de economische groei in de VS in de tweede helft van het jaar zal pieken, net als de Amerikaanse rentes. Dat is op termijn niet goed voor de dollar. Nu ziet het er nog goed uit en heeft de markt drie renteverhogingen voor dit jaar ingeprijsd en twee voor volgend jaar. Maar eind dit jaar, als die piek achter de rug is, zul je zien dat die verwachtingen gaan veranderen. Zal de Fed dan nog twee rentestappen zetten in 2019? Daarom zijn we op lange termijn negatief over de dollar.’

Wim-Hein Pals, belegger opkomende markten bij Robeco

Wim-Hein Pals
Wim-Hein Pals

‘In onze ogen is de recente dollarsterkte overdreven. Vanuit de stijgende rente krijgt de dollar nog wat steun, maar gezien de fundamentele staat van de Amerikaanse economie, met zijn tekort op de lopende rekening, is er reden voor een verzwakking van de munt. Als het handelsconflict met China uit de hand loopt, hebben de Chinezen bovendien de middelen om de financieringskraan dicht te draaien. De komende kwartalen achten we een tijdelijke pauze of een lichte terugval dan ook waarschijnlijk.

Voor de opkomende markten is dat van belang. De stijging van de dollar heeft veel opkomende valuta’s geraakt. Aandelen in ontwikkelende economieën zijn in lokale termen redelijk blijven liggen, maar gemeten in euro’s of dollars zijn ze flink gedaald. Maar als de rust terugkeert, dan zoeken ook beleggers de opkomende markten weer op en krijg je een omgekeerde beweging.

De koersdalingen bewijzen weer dat het in opkomende markten van belang is landen te kiezen die tegen een stootje kunnen. Geen landen met grote dollarschulden bijvoorbeeld. En landen met een tekort op de betalingsbalans zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van dollars die op zoek zijn naar rendement. Dat dat mis kan gaan, zie je nu in Turkije. Maar ook Zuid-Afrika en Zuid-Amerika zijn kwetsbaar. China, India, Zuid-Korea en Taiwan hebben juist een overschot en die markten blijven veel beter liggen.’

Jane Foley, valutastrateeg bij Rabobank

Jane Foley, valutastrateeg bij Rabobank
Jane Foley, valutastrateeg bij Rabobank

‘Het korte antwoord is: ja, de opmars van de dollar zet door. Onderhuids is dit al aan het broeien sinds februari, maar sinds de beweging in de euro/dollar van eind april heeft dit de aandacht van de markt pas echt getrokken.

De stijging van de dollar wordt veroorzaakt door het afnemen van de extreme positionering van vorig jaar, toen er heel grote longposities in de euro waren en shortposities in de dollar. Zwakke economische data uit Europa leiden er nu toe dat die posities worden afgebouwd. Dat proces zal nog voortgaan, tenzij de economische cijfers uit Europa weer net zo sterk worden als vorig jaar, maar dat gaat niet gebeuren. Integendeel: door de zwakkere economische situatie heeft de markt weer oog gekregen voor de politieke risico’s, bijvoorbeeld in Italië.

Intussen is de risicobereidheid van beleggers flink afgenomen en klinken er voorzichtige commentaren van zo’n beetje alle belangrijke centrale banken van de wereld, behalve van de Federal Reserve. Beide stuwen de dollar. Wij hadden $1,18 als koersdoel voor de euro/dollar; dat niveau is nu bereikt. Het zou best kunnen dat we even een pauze krijgen voordat de opmars wordt voortgezet, maar tegen het einde van het jaar is $1,155 waarschijnlijk. Al zouden we daar ook veel eerder kunnen komen.’

error: